57. nap – Ezt is tudja egy kis Canon (videó)

A tegnapi posztomat már kora délután feltöltöttem, így maradt egy csomó időm másra. Tovább tanulmányoztam az éttermek marketingjét, amiről néhány napja már írtam pár sort.

A kölcsönbe kapott Canon fényképezőt is tesztelgettem, végre erre is volt időm. Ez egy kis kompakt gép, amit apósomtól kértem el, mint hozzájárulást az új vállalkozás beindításához. Canon Powershot SX130IS a típusa pontosan.

canon powershot sx130
Ő a kis Canon, az egyik legjobb barátom.

Van rajta manuális mód, amiben a tükörreflexes gépek 3-4 legfontosabb funkcióit lehet tekergetni. Tud videót felvenni 720p-ben, ami ma alap a YouTube-on és elfér a zsebemben.

Eddig ennyit tudtam róla és pont elég volt.

Tegnap az összes funkciót végignyomogattam rajta. Találtam egy nagyon érdekes dolgot, amiről eddig nem tudtam, hogy létezik. A funkció neve: Diorámás felvétel. A neve semmit sem mondott, de kipróbáltam.

A lényege, hogy a kép közepén egy vízszintes sávban fókuszál, alatta és felette pedig elhomályosítja a képet.

canon powershot
A dioráma hatás 🙂

Ez annyira nem bírt felizgatni, az alul lévő felirat annál inkább: 10x sebesség.

További beállítási lehetőség volt az 5x és a 20x.

canon time lapse
A – majdnem – time lapse funkció.

Ezt ki kellett próbálnom 🙂 A szobában csináltam pár felvételt így és széles mosollyal nyugtáztam, hogy ez valami kezdetleges time lapse funkció.

Az 5x gyorsítást úgy csinálja, hogy másodpercenként 5 képet rögzít 25 helyett, majd normál 25kép/mp sebességgel játsza le. 10x-nél ugyanígy, csak fele annyit képet készít, 20x-nél pedig negyed annyit.

A nap meglepetése volt ez a felfedezés.

Sokkal üzembiztosabban, gyorsabban tudok így lapse-elni mint a telefonommal. Inkább azt mondom, hogy már két kamerám van ami képes erre. További előnye a kis gépnek, hogy le tudom tenni állvány nélkül is egy asztalra, a padlóra, akárhova.

Az egyetlen hátránya, hogy ez a funkció kizárólag a diorámás felvételhez van, tehát alul és felül szándékosan homályos lesz a felvétel. Nem mindig lehet észrevenni. Például ennél a videónál egyáltalán nem zavaró.


Felvettem ahogy ezt a szöveget gépelem 🙂

Ma munka után a belvárosba mentem egy megbeszélésre.

Az Árkád tetején parkoltam, 3 perc alatt csináltam 2 time lapse-et. Még ezzel együtt is korábban értem oda a Nosztalgia Cukrászdába, de nem tudtam leülni, mert tele volt.

Remek alkalom az újabb tesztelésre, készült még 2 lapse a Kossuth téren és 1 már bentről a cukrászdából.

A megbeszélés tárgya egy új projekt volt, ami még titkos.

Most ismerkedtünk meg, rengeteg közös témánk van és tuti, hogy lesz pár közös projektünk a jövőben. Örülök, hogy összehozott minket a sors, egyszer majd elmesélem hogyan történt ez.

Este 8-ra értem haza, ekkor álltam neki a szövegírásnak. Ekkor tettem fel egy képet a Facebookra, hogy “Nyomom ezerrel.”

A time lapse tesztelések jól sikerültek, gyorsan kerestem egy zenét és összegyúrtam őket 10 perc alatt. Ez lett belőle:


Az első time lapse videó a kis Canonnal.

Itt a vége a mai blognak. Köszönöm a figyelmedet! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.